@bettypavkova

čtvrtek 12. října 2017

Stephen King - Prokletí Salemu


Jerusalem's Lot je malé městečko v Nové Anglii. Indiánské léto přivítalo v Salemu Bena Mearse. Vracel se do města, kde kdysi pobýval u své tety a kde nyní, jak doufal, se zbaví svých nočních můr. Ale vše je nakonec jinak. Do Salemu pronikne Cizinec. Cizinec s tajemstvím, nebezpečnější, než sám ďábel.

Popisovat děj u Kingova úžasného románu - Prokletí Salemu zde nechci více, než je výše uvedená anotace. Každá drobnost by totiž mohl prozradit až příliš. Pokud nemáte ani tušení, o čem tato kniha je, mohla bych vám vyzradit až příliš mnoho.

Vzhledem k tomu, jak moc Kingovu tvorbu obdivuji, je pro mě opravdu těžké vybrat jeho "nejlepší" knihu. Kdybych nějakou ale opravdu říct musela, bylo by to právě Prokletí Salemu. 

Do knihy se pusťte s tím, že zhruba prvních 100 - 150 stran se budete seznamovat s postavami. Třemi hlavními a pak velkým množstvím postav, které pro příběh důležité budou, avšak okrajově. Tohle ovšem neznamená, že tyto první strany jsou nudné! Nezapomínejte. Je to King, ví proč příběh takto "uvozuje" a umí to - nenudí to.
Po zhruba tedy třetině knihy se děj začíná naplno rozvíjet a vy budete číst s otevřenou pusou. Nebude jediná stránka, která by nebyla nabitá akcí. Kniha se postupně vyvíjí a poslední třetina je naprosto epickým vyvrcholením celého románu.

Pokud máte rádi horory a tajemno a Kinga ještě neznáte, myslím si, že zrovna Prokletí Salemu by byla parádní první kniha od mistra. Tak jako všechny jeho knihy je neskutečně čtivá. Stránky ubíhají samy a v ději nejsou hluchá místa. Zápletka je promyšlená, v ději nenaleznete nelogická místa, která by ho narušovaly. Konec je překvapivý.

Je to prostě King. Génius, geniální román. Dokonalá četba. Nemůžu jinak než dát Prokletí Salemu 100%.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)